Betongpannans yta

Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Våra betongtakpannor finns med sex olika ytor - fyra ytbehandlade och två obehandlade. Benders många kombinationer av ytor och kulörer ger dig möjligheten att skapa ditt personliga tak.

Våra betongtakpannor består av sand, vatten, cement och järnoxid. När betongen blandas tillsätts järnoxid, som är ett färgpigment, för att pannorna ska bli genomfärgade. På de takpannor som skall vara ytbehandlade appliceras sedan Benderitfärg för att ge pannorna dess slutgiltiga utseende. Detta görs för att färgen på taket ska framhävas bättre och ge en mer enhetlig färg på taket.

Benderitfärg består av färgpigment (järnoxid), vatten, bindemedel och fyllmedel. Det är en egenutvecklad och producerad färg vilket säkerställer högsta kvalité. Benderitfärgen är speciellt framtagen för att appliceras på betongtakpannor och har en mycket lång livslängd. Utbudet av ytor och kulörer skiljer sig åt mellan våra profiler.

Våra ytbehandlade takpannor

Benderit

KLASSISK YTBEHANDLING

Bender Benderit halvblank är vår traditionella takpanna som i grunden är en helt genomfärgad panna, vilket innebär att samma färgpigment som sedan används i Benderitfärgen tillsätts redan vid produktion. Takpannan behandlas sedan två gånger med Benderitfärg för att ytterligare framhäva ytbehandlingen och färgen på taket.

Candor

BLANK YTA

Bender Candor är en blank ytbehandling vilket ger många fördelar. Den är mer slitstark och får tack vare detta en längre estetisk livslängd. Ytan är dessutom hårdare och är därmed mer motståndskraftig mot påväxt.

Brilliant

MED METALLICLOOK

Bender Brilliant har en unik ytbehandling. Här finner du framtidens ytbehandling redan idag. Ett metallicbaserat pigment ger en svåröverträffad beständighet jämfört med andra ytbehandlingar. Pigmenten i färgen är platta vilket skapar ett färgspel där glansen och färgen skiftar med hjälp av ljuset som träffar pannan.

Struktur

FÖR SNÖRIKA OMRÅDEN

Bender Struktur är en spännande ytbehandling som inte liknar någon annan. Här blandas krossat och infärgat stenmaterial i vår Benderitfärg för att skapa en knottrig yta. Ytan gör att snön hänger kvar längre på taket och tyngden fördelar sig mer jämnt på huset. En favorit i snörika områden!

Våra obehandlade takpannor

Obehandlad

NATURNÄRA UTSEENDE

Bender obehandlad takpanna är en helt genomfärgad panna, vilket innebär att järnoxid tillsätts i betongen vid produktion. Det är just järnoxiden i den obehandlade takpannan som ger den optiska färgen. Den obehandlade takpannan får ofta en naturlig kalkutfällning på ytan första året för att därefter mogna till sin naturliga färg.

Obehandlad Ecoline

DET MILJÖMEDVETNA VALET

Bender obehandlad Ecoline takpanna är i grunden en obehandlad panna. Skillnaden är att titanoxid har tillsatts i betongen. Titanoxid fungerar som en katalysator för att reducera kväveoxid i luften under takets hela livslängd vilket gör våra Ecoline-ytor till vårt mest miljövänliga val.

Jämförelsetabell Benders Ytbehandlingar

Egenskap Benderit Candor Brilliant Obeh. Struktur
Frostbeständighet enligt SS-EN 490/491 Ja Ja Ja Ja Ja
Vattentäthet enligt SS-EN 490/491 Ja Ja Ja Ja Ja
Hållfasthet enligt SS-EN 490/491 Ja Ja Ja Ja Ja
UV-skyddad yta ++++ ++++ +++++ - ++++
Kulörbeständig yta ++++ +++++ +++++ ++++ ++++
Värmeavvisande yta ++++ ++++ +++++ ++++ ++++
Smuts- och påväxtavvisande yta ++++ +++++ +++++ +++ +++

Vår garanti på betongtakpannor gäller frostbeständighet, vattentäthet och hållfasthet. Garantitiden är alltid minst 10 år, och då du lagt ett komplett tak med våra originaltillbehör höjer du garantitiden till 30 år.

Läs om vårt taksortiment för komplett utbud av takpannor och färger.