Det naturliga valet

Guaranteed Benders Quality Since 1960

Om oss

Allt sedan starten år 1960 har vår ambition varit att tillfredsställa våra kunders behov. Vårt företagande präglas av ett lokalt affärsmannaskap, som tillsammans med lyhördhet är en grund för långa och starka relationer med både kunder, leverantörer och inte minst personal. En positiv utveckling sedan dess har bidragit till att Benders idag arbetar inom flera skilda affärsområden och är en av de marknadsledande producenterna av betong- och naturstensprodukter i Norden. Samtidigt blir andelarna på de nya marknaderna ute i Europa större och större och våra sortiment inom byggprodukter och byggsystem växer för varje säsong.

Affärsidé och strategi

Benders ambition är att vara ett starkt, svenskt, familjeägt företag som utvecklar, producerar och marknadsför konkurrenskraftiga produkter och tjänster av hög kvalitét för bygg- och anläggningssektorn.

Våra kundrelationer bygger på ett långsiktigt engagemang där branschkunskap, erfarenhet och personlig service värdesätts högt. Benders förenar erfarenhet och kompetens, med nyfikenhet på nya trender och utvecklas tillsammans med våra kunder. På så sätt skapar vi framtidens bästa produkter inom vårt område och bidrar till en långsiktigt hållbar miljö där människor bor, lever, arbetar och umgås.

Vinster återinvesteras i bolaget för att skapa förutsättningar för expansion och för att klara rådande konjunktursvängningar. Verksamheten präglas av ett starkt engagemang för uppgiften och en övertygelse om att våra insatser gör nytta, både för våra kunder och för vår miljö.

Vårt arbetssätt drivs av filosofin att angripa problem där de uppstår, för att på så sätt skapa varaktiga förbättringar. Vi hyser en vision om att kontinuerligt utveckla våra produkter, vår teknik och vår personal för att stärka varumärket Benders. Vi skall på så sätt vara ledande i branschen inom våra produktområden.

Ägarbild och geografi

Benders grundades 1960 av Karl-Erik Bender. Idag ägs företaget av hans barn, Helen Bender och Ove Bender, som också är bolagets koncernchef, samt Karl-Eriks åtta barnbarn. Fem av dessa är operativa i företaget inom olika områden. Huvudkontoret ligger kvar i Edsvära, utanför Kvänum i Västergötland, där allt en gång startade.

Benders har tillverkning både i Sverige och ute i Europa. I Sverige finns vi strategiskt placerade, allt från Norberg i norr till Åstorp i söder. Våra stenhuggerier finns i Bohuslän och fabriker för byggkomponenter, takpannor och marksten finns bl.a. i Uddevalla, Strängnäs och Bålsta. Med totalt över 20 produktionsanläggningar är vi alltid nära dig som kund.

Ute i Europa finns lager, försäljningsbolag och återförsäljare på ett trettiotal platser. Geografiskt spridda produktionsenheter och lagerställen är en förutsättning för miljövänlig produktion. Korta avstånd för in- och uttransporter samt närhet till hamnar och järnvägar är viktiga faktorer.

KMA - Kvalitet, miljö och arbetsmiljö

Allt KMA-Arbete (Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö) är integrerat i vårt dagliga arbete och beskrivs i företagets ledningssystem. Grunden i KMA-arbetet ligger i att arbeta systematiskt för att minska risken för att fel uppstår, förebygga ohälsa och skador p.g.a. arbetet samt skapa förutsättningar för att kontinuerligt förbättra verksamheten.

Läs mer om vårt KMA-arbete.

Socialt engagemang

Precis som Benders företagande präglas av lokalt affärsmannaskap, så präglas också det sociala ansvaret av ett lokalt engagemang i idrottsklubbar och andra föreningar och fonder.

Utöver det lokala engagemanget samarbetar Benders sedan många år med Star for Life och Barncancerfonden.

Star for Life är ett utbildningsprogram med syfte att inspirera och motivera barn och ungdomar till att fokusera på sin utbildning och sin hälsa. Star for Life är framför allt verksamt i Sydafrika men introducerar nu även sin pedagogik i svenska skolor.

Barncancerfonden bekämpar barncancer och ser till att drabbade barn, ungdomar och deras familjer får den vård och det stöd de behöver.

Betydelsefulla milstolpar

 • 1960

  1960: Takpannetillverkningen startar i Edsvära

  Första takpannemaskinen levereras och produktionen av betongtakpannor startar i Edsvära. Karl-Erik och Arne Bender syns tillsammans med Harry Ferdinandsson som representerade maskinsäljaren. Längst till höger står Lennart Johansson, som kom att arbeta i företaget i över 40 år.

 • 1960: Grunden för Stall och Stuteri Palema lades

  Grunden till dagens Stall och Stuteri Palema lades 1960, då Karl-Erik Bender och en tränare på Axevalla, Tore Ernfridsson, åkte ner till auktionen på Brodda Stuteri i Skåne för att köpa den första hästen. Än idag är Stall och Stuteri Palema beläget i Edsvära på Varaslätten, som genom åren fått fram Elitloppsvinnare som Gidde Palema och Torvald Palema och flera topphästar.

 • 1962: Palema Fibber vinner sitt första lopp

  Palema Fibber gör sin första start och vinner också sin första seger. Tiden blev 1.29.2 och det var då rekord för en debutant på Axevalla. Thore Ernfridsson satt i sulkyn och rekordet höll i tre år. Palema Fibber köptes 1960 och har gett namn åt Stall och Stuteri Palema. Hon vann 10 raka segrar och tävlade mot den tidens bästa hästar i Sverige.

 • 1964: Benders är Sveriges största producent av betongtakpannor

  Benders var vid denna tid Sveriges största enskilda producent av betongtakpannor. Här följde standardisering av takpannor vilket ledde till att många mindre tillverkare slogs ut från marknaden.

 • 1969: Benders 2-kupiga Palemaprofil ser dagens ljus

  Bender Palema, vår tvåkupiga takpanna med klassiskt utseende ser dagens ljus. Den tvåkupiga pannan passar alla tak och har ända sedan 60-talet varit den mest lagda pannan i Sverige. 

 • 1974: Stall Palema hingsten Knabes år

  Stall Palemas hingst Knabe vinner Åby Stora pris och blir inbjuden att delta i VM på Roosewelt Raceway i New York. En ung Ove Bender åker fraktflyg till USA, tillsammans med Knabe och skötaren Björn Martinsson. En minnesvärd händelse för hela familjen Bender tillsammans med kusken Olle Goop. Det blev ingen seger i VM men säsongen hemma avslutades med vinst i SM på Åby!

 • 1978: Benders 1-kupiga Exklusiv lanseras

  Bender Exklusiv, vår enkupiga takpanna med högre profil och ett mer markerat vågspel lanseras på marknaden. Med sin tydliga karaktär blir pannan snabbt populär och syns idag på alla typer av hus, lantligt belägna som i stadsmiljö. 

 • 1979: Nytt huvudkontor i Edsvära

  Det nya kontoret i Edsvära står färdigt för inflyttning. Numera utbyggt två gånger och tillsammans med andra nybyggda lokaler inhyser det fortfarande Benders huvudkontor.

 • 1981: Benders exporterar första takpannan

  Första takpannan levereras till Norge som blir vårt första och viktigaste exportland.

 • 1986: Benders Norge AS etableras

  Redan 1981 levererade Benders de allra första takpannorna till Norge och det dröjde inte länge förrän marknadsandelarna motiverade ett eget säljbolag i hamnstaden Sandefjord i sydvästra Norge, nära svenska gränsen.

 • 1986: Benders satsar i USA med takpannefabrik i Florida

  Vid den här tiden var det svårt att driva vinstgivande företag i Sverige. Finansminister Sträng ville ha upp till 87% av vinsten i skatt och det blev inte mycket över till nya investeringar. Många viktiga företag lämnade Sverige för utlandet. Benders flyttade inte, men satsade ändå på den amerikanska marknaden. Efter nästan ett decennium i Florida, såldes så det amerikanska företaget till förmån för nya satsningar i Europa och då främst Tyskland.

 • 1989: Ny takpannefabrik i Braås, Småland etableras

  Efter ett långt samarbete blir Stilpannan i Braås till salu. Benders får möjlighet att göra sitt första externa företagsförvärv och därmed skapa sig en bredare marknad. 

 • 1989: Benders nuvarande logotyp föds

  Benders nuvarande form på logotypen skapas. Rutmönstret har samma proportioner som vår första takpanna.

 • 1992: Alf Palema vinner Hambletonian

  Köpet 1989 av Highland Bridget, blivande mamma till Alf Palema, var otroligt betydelsefullt för familjen Benders hästägande och Stall Palema. Alf Palema vann både Hambletonian och World Trotting Derby och blev korad till bästa travare i USA, både som treåring och äldre. Han blev championhingst i Sverige 5 gånger och pappa till bl.a. Gidde Palema och Thorvald Palema. Sedan 2013 vilar Alf Palema i Edsvära, under en minnessten i Bohusgranit, som berättar att han var en häst utöver det vanliga.

 • 1993: KPAB i Kvänum förvärvas

  KPAB en mekaniskverkstad i Kvänum förvärvas och ett nytt produktsortiment kommer senare introduceras i företaget - byggprodukter i glas och metall. 

 • 1995: Benders börjar importera lertegel

  Som ett led i att bredda sortimentet var det nu dags att också kunna erbjuda lertegeltakpannor.

 • 1995: Ove Bender tillträder som VD

  Ove Bender, son till företagets grundare och styrelseordförande Karl-Erik Bender, blir verkställande direktör och koncernchef i bolaget. 

 • 1998: Egen tillverkning av takpannor startar i Kritzkow, Tyskland

  Efter flera år av export och lagerhållning i Tyskland står så den nya produktionsanläggningen färdig i Rostockområdet i det forna Östtyskland. De fyra till fem långtradare med takpannor som tidigare rullat dagligen mellan Sverige och Tyskland kunde nu hitta nya vägar.

 • 1999: Benders Air bildas

  I takt med att försäljningen i andra länder ökade, så ökade också behovet av kontakt med kunderna. Genom att erbjuda besök i Sverige, vilket gjordes möjligt genom ett eget flygplan, så blev närheten till kunderna stor, trots långa avstånd. Under en vecka kunde flera grupper från t.ex. Norge eller Finland turas om att besöka Edsvära och andra anläggningar. En grupp kunde flyga hem efter ett par dagar i Edsvära och på returresan fanns en ny grupp på väg till Sverige.

 • 2000: Benders etablerar sig i Finland

  Ännu ett led i Benders utlandssatsning, som även den byggdes upp av kundresorna med Benders Air till Sverige. Till en början såldes bara takpannor i Finland - idag är det även marksten och andra Bendersprodukter som har en växande marknad.

 • 2001: Ny takpannefabrik i Grekland

  Efter många år av takpanneleveranser till Grekland var det dags att utöka samarbetet i Grekland. Resultatet blev en nybyggd produktionsanläggning och ett samägande med familjen Tziotzioy i Karditza. 

 • 2001: Ny takpannefabrik i Bålsta

  Benders ville växa på Stockholmsmarknaden och letade efter lämpligt läge och passande lokaler, vilket fanns i Bålsta. Där finns idag vår största enhet och omfattar både takpanne- och markstenstillverkning.

 • 2001: Nytt sortiment – marksten

  Efter att ha nått en optimal gräns på takpannemarknaden i Sverige satsade Benders på att bredda sortimentet. 

 • 2001: Förvärv av markstensfabriker i Hjo och Frillesås

  I samband med att Benders breddar sitt sortiment förvärvas markstensfabriker i Hjo och Frillesås.

 • 2004: Gidde Palema, Sveriges vinstrikaste travhingst vinner Elitloppet

  Gidde Palema, son till Alf Palema, vinner - efter en remarkabel comeback - Solvallas Internationella Elitlopp med Åke Svanstedt i sulkyn.

 • 2005: Markstensfabrik i Bålsta invigs

  Satsningen på att bredda sortimentet fortsätter. Nu med utbyggnad i Bålsta och en ny markstensanläggning.

 • 2006: Förvärv av Spikma Betong AB

  Breddningen av sortimentet fortsätter efter förvärv av Spikma Betong AB, som b.la. tillverkar spikade kantstöd. Benders har nu förutsättningar att bli en komplett leverantör av betongprodukter för både privat och offentlig miljö.

 • 2006: Starten för Benders platta takpanneprofil Carisma

  Bender Carisma, vår platta takpanna som ger taket ett skifferliknade utseende introduceras på marknaden. Med sitt moderna formspråk sticker den ut mot föreställningen av hur en takpanna traditionsenligt ska se ut och skänker det lilla extra till alla hus. 

 • 2007: Markstensfabrik i Fjärås köps

  Satsningen på marksten visade sig vara helt rätt i tiden och för att möta den stora efterfrågan förvärvas markstensfabrik även i Fjärås. 

 • 2008: Egen markproduktion i Norge

  Benders förvärvar Lasken Stein i Sandefjord och har nu egen markstenstillverkning även i Norge.

 • 2008: Benders Baltic Nord OÜ etableras

  Behovet av upprustning och nybyggnation i stora delar av Baltikum är fortfarande, efter Sovjetunionens sönderfall, mycket stor. Etableringen av Benders dotterbolag Benders Baltic Nord i staden Pärnu, i södra Estland kom därför knappast som en överraskning.  Med egen lageranläggning för både takpannor och marksten, som servar både Estland och Lettland, drivs verksamheten i samarbete med en lokal aktörer.

 • 2010: Benders tågsatsning startar

  För att skapa nya distributionskanaler har Benders investerat i egna lok, vagnar och eget containersystem för järnväg. Numera går det två tåg per vecka mellan vår största anläggning i Bålsta och vårt distributionscenter i Kongsvinger. Lasten består av betongprodukter till Norge och återlasten utgörs av grus till produktionen. Därutöver används vagnarna i huvudsak för transporter mellan anläggningarna i Åstorp och Uddevalla.

 • 2010: Benders förvärvar Floda Cementgjuteri AB

  Benders förvärvar Floda Cementgjuteri AB och breddar därmed sortimentet ytterligare, genom produkter för infrastruktur.

 • 2010: Logistikcenter i Kongsvinger, Norge etableras

  Bygget av ett logistikcenter och fullsortimentslager i Kongsvinger skapar förutsättningar för fortsatt expansion i Norge.

 • 2011: Benders förvärvar Uddevalla Cementgjuteri AB

  Satsningen på att bli en komplett leverantör av betongprodukter fortsätter i och med förvärvet av Uddevalla Cementgjuteri AB. Nu finns även lättklinkerblock i sortimentet.

 • 2012: Fabrik och logistikcenter i Åstorp etableras

  Benders positioner stärks i södra Sverige och i Öresundsregionen, genom det nyöppnade logistikcentret och den nya fabriken för infrastrukturprodukter, i Åstorp öster om Helsingborg. Läget är utmärkt med järnvägsspår in på området och nu möjliggörs samtransporter på många olika sätt.

 • 2012: Benders förvärvar Bohusgranit

  Ännu ett viktigt förvärv till koncernen. Bohusgranit, ett välrenommerat varumärke och kanske den bästa graniten i världen finns nu hos Benders och det är med stolthet vi länkar granitprodukterna till vårt övriga sortiment av högkvalitativa produkter.

 • 2013: Benders storsatsar i Uddevalla och förvärvar fabrik av Volvo

  Förvärvet av Bohusgranit ledde till ytterligare ett förvärv i Bohuslän. I samband med att Benders sökte lokaler, för att ytterligare effektivisera granitproduktionen, dök Volvos Uddevallafabrik upp på arenan. Efter långa förhandlingar stod Benders som den slutgiltiga köparen och idag utgör lokalerna - med sitt strategiska läge bredvid motorväg, järnväg och hamn - ett spännande tillskott till koncernen.

 • 2014: Benders Isolering AB startar

  Genom förvärvet av maskiner och lokaler har Benders startat det nya företaget Benders Isolering AB. Benders använder idag cellplast till bland annat tillverkningen av sockelelement och den större delen av cellplastproduktionen i Vara kommer att användas för eget behov.

 • 2014: UAB Benders Lietuva etableras

  Sedan den lyckade etableringen i Estland några år tidigare, såg Benders stora möjligheter till etablering även i Litauen. Logistikcentret, med plats för lagerhållning, kontor och utställning byggdes i Litauens största hamnstad, Klaipeda och förser idag Litauen, Kaliningrad och Vitryssland med Benders kompletta sortiment. Takpannorna levereras främst från Benders tyska fabrik i Rostock, medan tillbehör och marksten levereras från Sverige.

 • 2014: Benders startar restaurang Kärranäs i Uddevalla

  Under hösten startade Benders restaurangverksamheten Kärranäs i samarbete med Uddevallasonen Fredric Andersson, känd tv-kock från både TV4 och SVT. Kärranäs är belägen i Benders fabrik i Uddevalla och har plats för 400 matgäster och kapacitet att laga mat till 2 000. Här serveras fantastiska luncher och middagar, men har även catering, delikatessbutik, konferens och festarrangemang.

 • 2015: Benders förvärvar Skanska Stomsystem och Benders Byggsystem AB bildas

  Efter sommaren blev Skanska Stomsystem AB, tidigare ägd av Skanska Sverige AB, en del av Benderskoncernen. Företaget tillverkar och monterar prefabricerade byggnadsstommar som används för byggnation av bostäder, kommersiella byggnader, parkeringshus och hallar. Förvärvet är ett led i Benders ambition att bli en helhetsleverantör av produkter och tjänster för bygg- och anläggningssektorn. I samband med förvärvet bildar Benders bolaget Benders Byggsystem AB. 

 • 2015: Kontor i Stockholm etableras

  Efter förvärvet av Skanska Stomsystem etablerar Benders kontor i Stockholm, i riksbankens före detta byggnad på Östermalm. Det är sedan dessa lokaler som blir huvudkontor åt Benders Byggsystem AB.

 • 2016: Benders är huvudsponsor för Elitloppshelgen på Solvalla

  De tidigare elitloppsvinnarna Gidde Palema och Torvald Palema leder defileringen till Elitloppet Benders 2016, under stort jubel. Som titelsponsor möjliggör Benders också ett direktflyg för hästar från USA. Både Åke Svanstedt och Jimmy Takter har hästar med på flyget och båda tränarna når stora framgångar under Sverigebesöket. Vinner Elitloppet gör Örjan Kihlström med Nuncio. Den lyckade helgen leder till att Benders är huvudsponsor även 2017 för Elitloppet på Solvalla.

 • 2016: Benders förvärvar WMB AB

  Benders förvärvar Walldén Markbetong AB i Skärplinge, som tillverkar och säljer marksten, murar, L-stöd och sjöledningsvikter. Köpet kommer på sikt att bidra till att stärka Benders distributionskanaler för landets norra delar.

 • 2016: Benders förvärvar Norbergstrappan AB

  Benders förvärvar Norbergstrappan AB i Norberg, som är en av Sveriges ledande tillverkare av prefabricerade betongtrappor. En utveckling av sortimentet kommer att göras och ytterligare produktionsorter inom Benders, ex. fabriken i Uddevalla kommer framöver att tillverka trappor.

 • 2017: Benders startar produktion i Uddevallafabriken

  Benders fortsätter sin satsning på prefabricerade betongelement. Drygt ett år efter starten av Benders Byggsystem lägger man nu till Uddevalla som tillverkningsort vid sidan om den tidigare fabriken i Strängnäs och den nyligen förvärvade trapptillverkningen i Norberg. Uddevallafabriken förväntas på sikt att bli en komplett fabrik för effektiv tillverkning av byggkomponenter i betong, så som vägg, bjälklag, balkonger och trappor.

 • 2017: Benders förvärvar Leca Sverige AB

  Benders förvärvar betongfabrik av Leca Sverige AB, som bland annat tillverkar den s.k. Albabalken och lättklinkerbalkar.

 • 2017: Nya kantstenslinjen startar i Ävja

  En ny modern produktionshall om 1855 kvadratmeter, som byggts av Benders Byggsystem, med automatiserad kantstenslinje har startat i Ävja. På sikt kommer den nya stenfabriken att klara hela Sveriges efterfrågan på kantsten samtidigt som bygget också är del av vår fortsatta satsning på robotiserade fabriker. På så sätt går vi mot mer egenproducerat och mindre import, vilket skapar fler arbetstillfällen i Sverige – och mindre utsläpp tack vare kortare transporter.

 • 2018: Benders satsar på solenergi

  När man tänker på hur otroligt mycket energi som finns i solljuset borde det vara en självklarhet att ha någon form av solceller i anslutning till sitt hus varpå Benders nu gett sig in i leken på allvar. I samarbete med SolTech Energy, som utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter, har Benders utvecklat en solcell som är helt integrerbar i ett tak med Benders Carismapannor, vilket ger en elegant lösning. Dessutom jobbar Benders vidare på att ta fram en lika tilltalande modell för takpannor av Palemamodell.

 • 2018: Benders startar övergången från olja till fossilfritt

  Benders tar beslut om ett omfattande arbete för att ersätta olja som energikälla. Pelletspannor installeras på anläggningar där det finns förutsättningar och monteringen av en 2 500 kvm solenergivägg påbörjas i Uddevallafabriken. 

 • 2019: Benders förvärvar Nolby stenbrott

  Benders förvärvar ytterligare ett stenbrott, Nolby, i Brastad för att öka tillgängligheten på råvara av Äkta Bohusgranit. 

 • 2019: Benders förvärvar Mysen Cementstoperi AS

  Bender förvärvar familjeföretaget Mysen Cementstoperi AS i Norge för att tillverka stolpelement samt specialprodukter i betong för norsk och svensk marknad.

 • 2019: 2 200 m2 solenergivägg monteras vid fabriken i Uddevalla

  På vår Uddevallafabrik har en 11 meter hög solenergivägg som totalt utgör 2 200 m2 monterats i söderläge. Solpanelerna, som delvis består av samma tunnfilstyp som används i vår solpanel Bender SunWave, ska bidra med 260 MWh per år vilket motsvarar fossilfri värme och hushållsel för bortemot 25 nybyggda villkor. Söderväggen blir med andra ord ett rejält energitillskott till vår produktion.

 • 2019: Bender SunWave lanseras

  Benders fortsätter satsa på solenergi. I samarbete med Midsummer AB i Järfälla har Bender SunWave utvecklats, en unik solpanel baserad på tunnfilmsteknik, som är utformad för att passa vår tvåkupiga Palema takpanna. 

 • 2020: Benders firar 60 år

  Benders fyller 60 år och arrangerar jubileumsfest för sin personal med respektive i en av de stora fabrikslokalerna i Uddevallafabriken, som kvällen till ära smyckats i blommor, ljus och tyger. De ca 1 450 gästerna bjöds på en trerättersmiddag och stjärnspäckad underhållning.

 • 2020: Nya granithällslinjen startar i Skärholmen

  En komplett anläggning för tillverkning av Bender Bohus Granithällar tas i bruk. En unik, automatiserad linje för att skapa fasade kanter på produkter i äkta svensk bohusgranit. 

 • 2020: Benders förvärvar Mark- och VA-verksamheten av Starka Betongindustrier KB

  Förvärvet av Starkas Mark- och VA-verksamhet innebär att Benders utökar sitt redan breda sortiment inom markstensprodukter samtidigt som man kompletterar sitt sortiment med betongprodukter inom vatten och avlopp. I övertagandet ingick de två produktionsanläggningarna i Strängnäs – där Benders redan var etablerade – och i Södra Sandby, strax utanför Lund i Skåne.

 • 2021: Ny markstensfabrik i Uddevalla

  En helt ny produktionslinje för marksten har byggts i Uddevallafabriken och innehåller den allra senaste tekniken, med mycket robotar och förarlösa truckar, väl utvalt och optimerat för att vi på bästa sätt ska kunna fortsätta effektivisera produktionen av våra markprodukter. ⁠

 • 2021: Huvudkontoret i Edsvära byggs ut

  Den nya kontorsdelen, som byggts ut på en av det befintliga kontorsbyggnaderna står färdigt för inflyttning och utgör, tillsammans med de andra lokalerna fortfarande Benders huvudkontor. Den nybyggda delen rymmer 45 kontorsplatser och ska tillgodose den snabbt växande personalstyrkan.

 • 2021: Benders förvärvar Prekon AB

  Efter flera lyckosamma gemensamma projekt förvärvar Benders konstruktionsbyrån Prekon i Syd AB i Lund, som är teknikkonsulter och konstruktörer med betongprefab som specialitet. Benders, som saknat egen kompetens på konstruktionssidan och köpt in tjänster i stor skala, kan nu erbjuda konstruktioner redan på anbudsstadiet vilket bidrar till enklare och mer kostnadseffektiva lösningar.

 • 2021: Benders förvärvar AtLid AB

  Tillsammans med Skandia Elevator och A&T i Grästorp AB har Benders förvärvat Automations Teknik i Lidköping AB (AtLid), som är en ledande leverantör av automationslösningar inom industri.

 • 2021: Benders, Leca och Weber ingår strategiskt samarbete

  Benders, Leca och Weber ingår ett strategiskt samarbete som kombinerar Lecas kunskap kring produktion av Leca®-kulor och Webers tekniska kunnande inom murat byggande med Benders produktions- och logistikkapacitet. Tillsammans skapas förutsättningar för en förbättrad utveckling, tillverkning och distribution av Leca® block till hela Sveriges byggindustri.

 • 2021: Mats Jakobsson tillträder som VD för Benders Sverige AB

  Som en del av en organisationsförändring tar Mats Jakobsson över som VD i Benders Sverige AB och nuvarande VD, Ove Bender blir istället koncernchef. Förändringen ska frigöra tid för strategiskt utvecklingsarbete och ska skapa goda förutsättningar för framtidens ledarskap inom Benders, som står inför en stor generationsväxling inom organisationen under de kommande tio åren.

 • 2022: Benders Byggkraft bildas genom köpet av Concrete Solutions Nordic AB

  Benders förvärvar företaget Concrete Solutions Nordic AB i Halmstad, som är specialiserade på prefabricerade byggnader för energisektorn och bland annat levererar specialanpassade transformatorstationer, med hela Sverige som arbetsfält. Genom den här investeringen når Benders helt nya marknadssegment och kan erbjuda kompletta lösningar när Benders Byggkraft står för projektering och konstruktion och produktion och montage kommer att utföras via Benders Byggsystems produktionsanläggningar.

 • 2022: Fretom AB införlivas i Benders Sverige AB genom en inkråmsaffär

  Efter många år som leverantör av prefabricerade takgenomföringar är Fretom, med mer än 30 års erfarenhet inom branschen, en del av Benderskoncernen. Förvärvet innebär att Benders numera själva producerar och säljer den välkända produkten Hole in One – en avloppsluftare som är unik för Sverige.

 • 2022: Benders förvärvar en stor fastighet i Umeå för en logistiksatsning

  Benders har träffat en överenskommelse med Umeå kommun om förvärv av en stor fastighet för en logistiksatsning. Målsättningen är att ersätta den långa lastbilstrafiken till Norrland med en tåglösning, samtidigt som marknadsnärvaron i norr förstärks rejält. Benders har ett flertal fabriker i de södra delarna av Sverige och transportvolymerna norrut växer ständigt. I linje med Benders miljömål vill man nu skapa förutsättningar för hållbara leveranser till de nordliga marknaderna.

 • 2023: Benders Suomi OY förvärvar Leca-fabriker i Finland

  Benders förvärvar blockfabriker av Leca Finland och flyttar huvudlager och kontor i Finland till Oitti.

Historia

Året är 1934. Den svarta tisdagen på New York-börsen den 29 oktober 1929  hade satt djupa spår i den ekonomiska utvecklingen över hela världen. Sverige är minsann inget undantag, med kvardröjande efterverkningar från vår egen Kreugerkrasch. Lågkonjunktur säger vi nu, depression sa man då. Arbetslösheten var hög, fattigdomen var fortfarande utbredd och födelsetalen var lägre än någonsin. I lilla Edsvära föds ändå detta onådens år Karl-Erik Bender.

Läs mer

Våra verksamheter

Benderskoncernen arbetar idag med sex skilda affärsområden: Byggprodukter, Byggsystem, byggprodukter i glas och metall, fastighetsförvaltning, hästverksamhet och restaurangverksamhet.

Byggprodukter

Produkter i Betong, lertegel och natursten som är indelade i sju olika sortiment - Tak, Mark, Natursten, Infrastruktur, Grund, Murblock och VA.

Byggsystem

Helhetslösningar för prefabricerade stomsystem där vi ansvarar för projektering, projektledning, tillverkning och montage. I sortimentet finns också Byggkomponenter, Trappor och Balkonger.

Glas och Metall

Benders delägda KPAB erbjuder marknadens bredaste sortiment av byggprodukter i glas och metall.

Fastighetsförvaltning

Förvaltning av våra produktionsanläggningar, logistikanläggningar samt övriga fastigheter bestående av ca 300 000 m² byggnadsyta.

Stall och Stuteri Palema

Har anor sedan 60-talet och är ett av Sveriges vinstrikaste stall. Hästar som Alf Palema och Gidde Palema är välkända i travbranschen.

Restaurang Kärranäs

Tillsammans med kocken Fredric Andersson driver Benders matkonceptet Kärranäs som bl.a. erbjuder lunchservering, catering och delikatessbutik i Uddevalla.

Benders i siffror

2 500 000 000

ca 2,5 miljarder SEK omsätts varje år

1000

Över 1 000 personer är anställda i Benders

20 000

En dagsproduktion av marksten täcker fyra fotbollsplaner eller ca 20 000 kvadratmeter

350

meter långt tågset transporterar Benders produkter mellan våra produktionsenheter

250

Dagsproduktionen av takpannor räcker till ca 250 normalstora villatak

10 000

Antal produkter du kan välja mellan i Benders sortiment

Transport och logistik

Braås Åkeri har kört för Benders i många år. Där finns den erfarenhet och utrustning som krävs för säkra leveranser.

Benders egen satsning på järnvägstransporter med containersystem har belönats med Schenkers Logistikpris, branschens mest prestigefyllda pris.

Läs mer om transportplanering, lagerhållning, kranbilar och tåg i vår företagspresentation.