Betong- eller lertegelpannor?

Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Benders säljer både betongtakpannor och lertegelpannor. Vilken man väljer är en smaksak och avgörs till stor del av hur huset ser ut. I det växande utbudet av takpannor gäller det för dig att välja rätt. Men vad passar var?

Betongtakpanna

Betongtakpannan finns i tre olika profiler, enkupig, tvåkupig och platt. Bender Exklusiv är en profil för den som vill ha ett tak med lite mer liv. Bender Palema är en klassisk profil som funnits sedan 60-talet och passar alla hus och Bender Carisma är en platt panna för moderna funkishus – ett prisvärt alternativ.

Lertegeltakpanna

Lertegeltakpanna med fals finns i tre profiler, enkupig, tvåkupig och platt. Bender Hansa är en enkupig lertegeltakpanna som finns med modern rundad framkant och den mer klassiska raka framkanten. Bender Tvilling är en tvåkupig lertegeltakpanna som är väldigt lättlagd, även den finns med modernt rundad framkant och den klassiska raka framkanten. Bender Piano är en platt lertegeltakpanna som har ett modernt utseende och passar på de flesta olika hustyper.

Betongtakpanna eller lertegeltakpanna?

Både betongtakpannor och lertegeltakpannor har i stort sett samma vikt/m2 och kan läggas på taklutningar ner till 14 grader. Anpassade tillbehör för respektive produkt finns för alla Benders profiler.

Det kan vara svårt att välja. Den stora skillnaden är priset med fördel till betongtakpannan som är billigare. Ett tips från oss på Benders är att lägga upp några pannor på taket inför läggning och studera dessa från ett avstånd på 20-40 meter för att få en rättvisande bild på hur utseende blir på huset med ny färg eller form på pannan.

Läs om vårt taksortiment för mer information om våra takpannor och i vilka kulörer som respektive profil finns. Monteringsanvisningar för respektive profil och originaltillbehör finner du också där, allt för att kunna installera produkterna på bästa sätt.