Touch

Offentlig konst i äkta bohuslänsk granit blir bara vackrare med åren. Ett tydligare arv till kommande generationer kan vi knappast lämna i från oss. Viktor Korneev är en etablerad skulptör som under 23 års tid arbetat med att skapa offentliga konstverk med bland annat granit som material.

Viktor Korneev är född 1958 i Tambov i Ryssland, men är numera bosatt i Fjällbacka. Han är utbildad vid Konstakademien i Moskva och arbetar huvudsakligen i granit, marmor, brons eller ek. Under sina 23 år som skulptör har Viktor Korneev skapat ett stort antal skulpturer för offentlig miljö och utställningar, inomhus och utomhus, däribland ”Touch”.

”Touch” står placerad vid vattnet vid Trollhättans kanalområde, i vattenbrynet norr om parkeringen vid Strömkarlsbrons östra sida. Skulpturen skapades år 2008 och föreställer en stor fot som står på tå på en sockel. Foten är huggen i bohusgranit och Viktor Korneev har arbetat mycket med att skapa de fina och mjuka formerna som skulpturen har. ”Touch” är nästan tre meter hög och väger fyra ton.

Tanken bakom fotens position är att den uttrycker lätthet, även om den är gjord i ett tungt material som granit. Namnet ”Touch” syftar till att fotens tår nuddar vatten, och när vattennivån i kanalen höjs är det precis det som sker, tårna doppas i vattnet.

”Touch” syftar till att tårna på foten nuddar vattnet. En gest av lätthet utformad i ett tungt material.” - Viktor Korneev, konstnär

”Touch” gjordes till en utställning i Trollhättan, och var ett av flera konstverk som under 2008 ingick i utomhusutställningen ”Kraften i stenen”. Efter avslutad utställning köpte Trollhättans kommun skulpturen, och efter det har foten varit permanent placerad i vattnet vid Strömkarlsbron. Tillsammans med andra konstverk har ”Touch” bundit samman platser som Kanaltorget, Strömkarlsbron, Kyrkstigen och Insikten i Trollhättan och gjort det till ett populärt skulpturstråk. Arbetet med ”Touch” påbörjades med en skiss i gips, i skala 1:10, för att sedan förstoras och överföras till granit.