Lertegelpannans yta

Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Våra lertegeltakpannor finns med sex olika ytor - fyra behandlade och två obehandlade. Benders många kombinationer av ytor och kulörer ger dig möjligheten att skapa ditt personliga lertegeltak.

Bender Lertegel är en naturprodukt tillverkad i Tyskland av skifferlera. Lertegelpannor pressas och förtorkas innan, vissa av modellerna, förses med en ytbehandling för att få rätt yta och färg. Därefter bränns pannorna i ugn i ca 1040 grader C.

Natur

KLASSISK LERTEGELLOOK

Bender Natur är en obehandlad panna vilket innebär att det är en helt homogen bränd lera, i sin naturliga färg.

Engoberad

MATT YTA

Bender Engoberad är en behandlad naturpanna, belagd med en tunn yta av pigmenterad lerslurry, vilken bränns tillsammans med pannan.

Kristallengoberad

HALVBLANK YTA

Bender Kristallengoberad är, i likhet med Bender Engoberad, en behandlad naturpanna, belagd med en tunn yta av pigmenterad lerslurry. Skillnanden är att en mindre del finkrossat glas, som bränns tillsammans med pannan, har tillsatts. Den kristallengoberade ytan är diffusionsöppen och andas.

Trendglaserad

BLANK YTA

Bender Glaserad är även den en behandlad naturpanna som är belagd med en tunn yta av pigmenterad lerslurry. Finkrossat glas är tillsatt och bränns tillsammans med pannan. Den glaserade ytan är tät och därmed andas den ej.

Marcatoglasyr

HÖGBLANK YTA

Bender Marcatoglasyr tillhör de behandlade ytorna och är en egen produkt framtagen av Meyer Holsen. Den har en flerfaldigt tjockare glasyr för att ge ett djupare färgintryck och en större lyster.

Reduktionsbränd

GAMMALDAGS UTSEENDE

Bender Reduktionsbränd är, likt natur, en obehandlad panna vilket innebär att det är en helt homogen bränd lera, i sin naturliga färg. Skillnaden är att man vid slutet av bränntiden justerar syretillförseln vilket gör att färgen ändras helt igenom pannan.

Läs om vårt taksortiment för komplett utbud av takpannor och färger. Du kan även titta i vår broschyr för färgöversikt. Färg och Form (PDF-dokument, 1,7 MB)