Förbättrad energiförsörjning

Koldioxidneutrala bränslen

En annan stor del av vår miljöpåverkan är vår energiförbrukning som går till drift av produktionsutrustning, belysning och uppvärmning av lokaler. Historiskt sett så är eldningsolja ett av de primära uppvärmningssätten på flera anläggningar. Vi arbetar aktivt med att ersätta dessa anläggningar med andra mer koldioxidneutrala bränslen, t.ex. till träpellets. På två anläggningar har eldningsolja bytts ut de senaste tre åren och fler planeras framöver. De genomförda utbytena innebär en årlig minskning av CO2-utsläpp på ca 1000 ton.

Solceller

På söderväggen av Benders Uddevallafabrik har det monterats 11 meter höga solcellspaneler som totalt täcker 2200 m2 av väggen. Panelerna är av tunnfilmstyp.

Fasaden blir snygg och i princip underhållsfri samtidigt som den ger ett rejält energitillskott till produktionen. Många experter menar att solpaneler bör vara vinklade för optimalt utbyte, ändå räknar Benders med att solcellsfasaden kommer att bidra med 260 MWh fossilfri el per år.

Arbete pågår för att se över liknande lösningar på fler av våra anläggningar.

Benders infästningssystem för solpaneler

Takpannor är Benders största och mest anrika produkt. På sex av tio hus i Sverige ligger takpannor från Benders. Som ett steg i arbetet med att nå målet om minskade globala koldioxidutsläpp, erbjuder vi nu infästning för solpaneler som är anpassade för våra tak. Utvecklingen har skett med ledorden täta och trygga tak.

Den största delen av solpanelernas produktion sker i Sverige mellan mars och oktober, men under hela året kan viss energi utvinnas. För en normalvilla kan en solpanel fånga 5000 kWh per år, och blir ett betydande bidrag till hushållselen.

LED-armaturer

Andra åtgärder som kontinuerligt genomförs för att förbättra energiprestandan på enheterna är t.ex. byta ut armaturer till LED, begränsande av tomgångsförbrukning, kontroll av tryckluftsläckage, förbättrade rutiner etc. Arbete pågår också med att genomföra energikartläggningar på flertalet av våra anläggningar.