Marksten löser miljöproblem

2007-11-03

Vid häftigt regn rinner oftast stora mängder orent vatten rakt ut i olika vattendrag. Nu har forskning visat att genomtränglig marksten, tillsammans med geotextilier under sandlagret minskar utsläpp av tungmetaller och oljor.

Forskare som har specialiserat sig på markstensbeläggningar har satt sin fokus på miljörelaterad forskning och kommit till insikt med vilka fördelar det finnas att använda sig av genomtränglig marksten. Den ökade tillväxten i städerna har medfört en förändring av kretsloppet och minskad grundvattenbildning, vilket i sin tur har påverkat växt och djurlivet. Vid häftigt regn rinner oftast stora mängder orent vatten rakt ut i olika vattendrag. Genomtränglig marksten gör att regnvatten kan rinna genom beläggningen ned till det underliggande lagret. Vanligtvis har genomtränglig markstensbeläggningar används för att ta hand om dagvattnet som bildas bland annat vid regn, men efter undersökningar som gjorts i flera länder har det skett en successivt förändring beroende på hur mycket varje område belastar dagvattensystemet. Då markstenen minskar denna belastning är intresset för genomträngliga markstensbeläggningar mycket stort.

Genomtränglig markstensbeläggning gör att vattenbalansen och grundvattennivån behålls på en naturlig nivå, vilket har många fördelar. Mängden avdunstat vatten ökar tillgodo för det lokala klimatet, utsläppen av tungmetaller, oljor och andra föroreningar minskar avsevärt.

Forskning i Storbritannien har visat att ytvatten från asfalterade parkeringsplatser innehöll 30-70 mg oljor per liter vatten. En jämförande studie visade att man kunde minska mängden olja som fanns i vattnet med upp till 97 procent på parkeringsplatser som istället var belagda med genomtränglig marksten.

Vanlig marksten har svårt för att ha hand om dagvattnet. Isället rinner föroreningar bara av asfalten och ner i någon av de närliggande brunnarna. Om man istället använder sig av genomtränglig marksten tillsammans med geotextilier under sandlagret minskar man på det sättet att de skadliga ämnena förstör miljön. Den genomträngliga markstenen har förmågan att samla upp större delen av oljorna och de kvarvarande rinner igenom men fångas i sin tur upp av geotextilierna.

Geotextilen blir snabbt en munsbit för naturligt förekommande bakterier och svampar som omvandlar oljorna till bland annat glykos som behövs till tillväxt och fortplantning. Med tiden kommer det att bildas ett stort nätverk av växande bakterier som kommer att öka hela systemets reningsegenskaper.

Fakta från tidningen Cementa AB, utgåva 2 2007.

Benders gräsarmering, ett exempel på en genomtränglig marksten