Begreppsförklaring för våra Murar

Ska du bygga en fristående mur eller en stödmur? Ska muren vara låg eller hög, eller kanske rak eller svängd? Frågorna kan vara många samtidigt som du kanske även har vissa förhållande att rätta dig efter beroende på din trädgård. Men lugn. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Fristående mur eller Stödmur?

Fristående murtyper är dubbelsidiga och har två synliga sidor. Med våra fristående murar skapar du en tydlig barriär och används med fördel som avgränsare eller rumsbildare. Stödmurar är istället enkelsidiga och har endast en synlig sida. Med våra stödmurar skapar du plana ytor i en sluttande terräng och används med fördel även till dekorativa planteringar.

Hög eller låg mur?

En hög mur tar upp stora nivåskillnader snyggt och säkert samt ger ett bra vind- och insynsskydd. En låg mur smälter in i din trädgård, men ger ändå en tydlig avgränsning och är enkel att bygga vackra terasser av. Vi har i denna murväljare lagt gränsen för låg respektive hög mur på över och under 1,4 meter.

Rak eller svängd mur?

En rak mur gör det enkelt att maximera din trädgårdsyta eller utrymmet på din uteplats. En svängd mur däremot kräver oftast lite mer plats, men ger samtidigt mjuka former.

Bearbetad eller Obearbetad yta?

Den bearbetade murstenen finns i två olika bearbetningar, antikt och klippt. Den bearbetade murstenen har en ojämn yta som ger ett mjukt, charmigt och mer gammaldags utseende. I vissa fall ger även våra bearbetade murstenar ett naturstensliknande uttryck.

Den obearbetade murstenen finns också den i två olika utförande, fasad och skarp. Den obearbetade murstenen har däremot en slät yta som ger ett modernt, strikt och mer elegant utseende.

Lodrät eller Lutande mur?

Murar kan moteras både lodrät och lutande. En lodrät mur ger ett stilrent uttryck, i synnerhet på lite lägre murar medan en lutande mur oftast ger dig möjlighet att bygga högre. Det går även att kombinera en lutande och lodrät mur vilket kan vara smart om du exempelvis önskar fälla in en trappa i muren eftersom den lättast byggs med vertikala sidor.

Nedan har vi sammanställt en översikt så att du kan se vilka murar i vårt sortiment som erbjuder vilka lösningar. Så fristående, låg, svängd eller bearbetad, valet är ditt!

Muröversikt

TYP HÖG FORM YTA LUTNING
Fristående Stödmur Hög Låg Rak Svängd Bearbetad Obearbetad Lodrät Lutande
Boston antik
Labyrint antik Maxi
Labyrint skarp Maxi
L-stöd
Luxor
Megaloc
Megasmart
Megastone 100 rak
Megastone 100 rund
Megastone 150 rak
Megastone 150 rund
Megawall Garden
Megawall Projekt
Norblock Dekorativ
Train
Umbra
Villa Flex
Villa Mur

Läs mer om vårt marksortiment för komplett utbud av murar. Vi har även murar i äkta Bohusgranit, se komplett utbud i vårt naturstenssortiment.