Mitt liv i stenbrottet

Att kliva innanför grindarna till Ävja stenbrott, är så långt ifrån de flesta av dagens arbetsplatser som det går att komma. Det är som att färdas flera årtionden bakåt i tiden när du möts av muskulösa brottsarbetare som spränger granit i bergen och skickliga stenhuggare som står i sina bås och knackar stenen till vackra produkter med hammare och mejsel. Det är först när man står här och ser detta skådespel som man förstår vilket hantverk det är att skapa produkter i granit och vilken yrkesskicklighet dessa brottsarbetare och stenhuggare besitter.

Henrik Johansson är 22 år gammal och jobbar sedan fem år tillbaka som brottsarbetare i Ävja stenbrott. Han går i sin farbrors fotspår som tidigare varit stenhuggare och låter yrket på så sätt leva vidare i släkten. Redan på gymnasiet valde Henrik att läsa Stenteknik i Lysekil, då han såg sig själv i ett yrke där han fick jobba både med kroppen och samtidigt vistas utomhus. Gymnasieutbildningen har gett Henrik ett försprång in i yrket men det krävs ingen specifik utbildning eller särskilda förkunskaper för att arbeta som brottsarbetare. Det du behöver behärska lär du dig på plats i brottet.

Som brottsarbetare är ingen dag den andra lik. På morgonen samlas alla brottsarbetare nere i brottet där brottsbasen delar ut arbete till var och en. Arbetsuppgifterna varierar från sågning, borrning, kilning, köra hjullastare och sprängning. Som brottsarbetare ingår även att bryta berg som delas upp i mindre delar som sedan stenhuggarna gör färdiga produkter av.

Enligt Henrik Johansson är det bästa med yrket som brottsarbetare att arbeta utomhus. Det är också ett varierande yrke och ett härligt gäng som jobbar tillsammans i Ävja stenbrott.

”Jag gillar att vara ute, det är bland det bästa med yrket. En nackdel är självklart vintern då det är kallt och tufft. Allt tar mycket längre tid och det krånglar mer. Men sommaren kommer snart igen och då känns den kalla vintern långt borta” - Henrik Johansson, brottsarbetare

Att arbeta som brottsarbetare är för många förenat med förslitningsskador. Henrik Johansson menar att det är olika från person till person hur mycket man fixar och hur hårt man driver på. I brottet förekommer bland annat tunga lyft som på sikt påverkar rygg, nacke och axlar, precis som i många andra yrken. För att minimera skaderisken håller Henrik Johansson bland annat på med styrketräning för att stärka kroppen.

En stor utmaning för brottsarbetaren är att arbeta med ett naturligt material som granit. När Henrik Johansson och de övriga brottsarbetarna i Ävja stenbrott bryter berg så försvinner det berg, det ändrar sig. Det innebär att de ibland stöter på problem och bland annat får göra om och flytta runt för att hitta den bästa lösningen. Det är trots allt berget som till stor del bestämmer hur brottsarbetarna kan gå tillväga.

Det är en oerhörd stolthet och glädje som infinner sig när man ser våra produkter i sin rätta miljö, installerade av skickliga montörer. Natursten kan verkligen lyfta en miljö, oavsett om den används inomhus eller utomhus.